Cat cantareste un kilogram?

In jos

Cat cantareste un kilogram?

Mesaj  absolutep0wer la data de Lun Ian 24, 2011 7:24 pm

"Cât cântărește un kilogram?" - deși întrebarea pare stupidă, oamenii de știință caută încă un răspuns și vor dezbate această temă luni, la sediul prestigioasei Royal Society din Londra, în speranța că vor găsi o valoare constantă pentru kilogram, independentă de orice obiect fizic.

Din 1889, greutatea kilogramului se stabilește cu ajutorul unui cilindru compus din 90% platină și 10% iridiu, fabricat la Londra în 1879 și păstrat sub un clopot de sticlă la Bureau International des Poids et Mesures (Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți) din apropiere de Paris.

Însă, potrivit măsurătorilor efectuate în ultimii 100 de ani, kilogramul a "slăbit". Masa lui s-a schimbat cu echivalentul unui fir de nisip cu diametrul de 0,4 milimetri.

Suficient pentru ca oamenii de știință din lumea întreagă să caute o nouă definiție a kilogramului, care să elimine orice legătură a acestuia cu obiectele fizice, așa cum au făcut cu metrul, definit de acum înainte cu ajutorul vitezei luminii.

Obiectivul principal al savanților este de a defini toate unitățile de bază - masă, distanță, timp etc. - cu ajutorul unor valori stabile și universale.

Pentru kilogram, ei sugerează să se utilizeze constanta lui Plank, o valoare care și-a primit numele de la Max Planck, considerat "părintele" fizicii cuantice. Complexă pentru neofiți, constanta lui Plank este notată cu "h" și este definită cu ajutorul unei formule fixe.

Rămâne de definit felul în care kilogramul va fi asociat cu constanta lui Plank. Pentru aceasta, în laboratoare din lume întreagă au fost efectuate diverse experimente științifice. Savanții au folosit balanța Watt, un aparat ce permite convertirea energiei mecanice în energie electrică și invers.

"Experimentele noastre avansează, însă este prea devreme pentru a impune o nouă definiție a kilogramului", a declarat Michael Stock, din partea Royal Society . "Una dintre problemele noastre este aceea că avem nevoie de mai multe balanțe Watt decât avem în prezent, pentru a măsura kilogramul într-un mod eficient atunci când noua definiție va fi impusă", a mai spus acesta.

Savantul britanic consideră că modificarea ar putea fi validată cu ocazia următoarei conferințe despre greutăți și măsuri, ce va fi organizată în 2015 la Paris.

Pentru oamenii obișnuiți, schimbarea etalonului nu va avea niciun impact. Kilogramul își va păstra masa actuală. Însă nu va mai exista niciun "fir de nisip" care să îi falsifice greutatea.

absolutep0wer

Mesaje : 120
Data de înscriere : 11/04/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum