Cum iti dispar banii de pe cardul de credit

In jos

Cum iti dispar banii de pe cardul de credit

Mesaj  absolutep0wer la data de Lun Noi 29, 2010 1:21 pm

Skimming-ul, modul prin care se pot afla informații despre un card și codul PIN, există de ani de zile, dar majoritatea operațiunilor desfășurate în aceast fel nu erau de amploare. În prezent, cei care au astfel de ocupații au trecut la ținte mai mari. Deși până acum erau luate în vizor bancomatele independente (cele plasate în zonele cu magazine, care nu aparțin unei bănci și percep o taxă pentru trazacții) sau POS-urile din magazine, în ultimele luni aparatele băncilor sunt atacate tot mai des.
În ultimele șase luni, peste 80% din atacuri au avut loc la bancomatele băncilor, potrivit unui furnizor de software de protecție.
In Europa, unde problema este mult mai mare decât în SUA, atacurile prin skimming au crescut cu 24% în primele șase luni din 2010, cele 5.743 de atacuri constituind cel mai mare număr înregistrat în șase luni din 2004, de când a început monitorizarea. Totuși, pierderile cauzate de skimming au scăzut cu 8%, la 144 milioane de euro.
Nu doar bancomatele sau POS-urile pot fi ținta infractorilor. Lanțul de magazine Aldi a anunțat că în perioada 1 iulie-31 august, terminalele de plăți ale magazinelor sale din 11 state americane erau la mâna infractorilor, scanând numere de carduri, nume și coduri PIN.

Fraudele cu carduri cu explodat în ultimii 5 ani
Avivah Litan, analist la firma de cercetare Gartner, estimează că frauda cu carduri și POS-uri a crescut cu 400% în ultimii 5 ani. Una dintre tehnicile folosite infractori este "atacul-fulger": o grupare a creat mii de carduri false, iar apoi membrii săi au mers în diferite orașe de unde au scos din mai multe conturi câte o sumă destul de mică încât să nu fie detectați de software-ul de protecție. În final, s-au adunat zeci de mii de dolari.

Cum arată un echipament de skimming
Echipamentul de skimming era destul de rudimentar până de curând: un dispozitiv care se atașa cu bandă adezivă sau spumă cititoarelor de carduri din bancomate și camere de dimensiuni foarte mici care să capteze momentul introducerii codului PIN.
Noile echipamente includ dipozitive minuscule, care încap în cititorul de carduri, camere minuscule sau obiecte care imită aproape perfect cititorul de carduri sau tastatura bacomatului, așezate peste cele ale băncilor.

Tehnologia Bluetooth permite falsului cititor de carduri și tastaturii să comunice. Totodată, descărcarea datelor furate se face mai rapid și mai ușor.
Astfel, utilizatorii nu-și pot da seama dacă bacomatul a fost sau nu aranjat. O practică obișnuită a infractorilor este să instaleze dispozitivele sâmbătă dimineața și să le extragă duminică seara. Datele furate sunt trasmite în alte țări în câteva ore.

Tehnologii în ajutorul clienților
Clienții băncilor nu mai sunt fără apărare în fața hoților de informații. Au fost dezvoltate tehnologii care protejează datele de skimming. Una dintre modalități este noul card "chip-and-PIN". Acestea au cipuri care oferă o protecție suplimentară. Mai multe țări europene le-au adoptat, la fel și Canada. În SUA nu prea s-au răspândit, din cauza costurilor prea mari de înlocuire a cardurilor, a POS-urilor și a bacomatelor.
Cardurile chip-and-PIN nu asigură o protecție 100%. Din acest motiv, experții în securitate spun că SUA ar putea trece peste această tehnologie, preferând să folosească telefoanele mobile pentru a confirma sau a face plăți.

Sfaturi pentru protecția cardului:

- cea mai simplă cale este acoperirea cu mâna a degetelor când introduci codul

- folosirea unui ATM interior, mai puțin expus la atacuri

- folosește PIN-ul cât mai rar la retaileri

- dacă nu ai timp să-ți verifici contul regulat, aranjează o altă formă de control, cum ar fi extrasul de cont pe e-mail. Majoritatea băncilor îi despăgubesc pe clienții care au pierdut bani, însă doar dacă furtul este raportat rapid

- numărul de contact al băncii trebuie introdus în telefonul mobil, pentru a putea lua legătura rapid cu ei, în caz de nevoie

- fii ușor de găsit de bancă. Dacă există suspiciunea unei fraude, trebuie să poți fi ușor de contactat de bancă. Lasă-ți numărul de telefon și o adresă de e-mail

absolutep0wer

Mesaje : 120
Data de înscriere : 11/04/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum