Uleiul de pește combate depresia

In jos

Uleiul de pește combate depresia

Mesaj  absolutep0wer la data de Lun Aug 23, 2010 12:10 am

Uleiul de pește, în special cel obținut din sardine, somon și stavrizi, îi ajută pe adolescenții de sex masculin să se simtă mai puțin deprimați, potrivit unui studiu japonez, publicat în numărul din luna septembrie al revistei Pediatrics.

Potrivit cercetătorilor niponi, uleiul de pește nu are același efect benefic și în cazul adolescentelor.

Acizii grași din clasa Omega-3, în special acidul eicosapentenoic (EPA) și acidul docosahexenoic (DHA), se găsesc cu precădere în uleiul de pește. Deoarece aceste nutriente au un rol important în funcționarea creierului, mulți cercetători au dorit să afle dacă un consum mai mare de EPA și DHA are ca efect o scădere a riscului de depresie. Însă testele care au studiat această asociere pe adulți au condus la rezultate neconcludente.

Până la acest studiu, oamenii de știință nu au studiat efectul acestor substanțe asupra tinerilor, o categorie de populație predispusă la depresie. Profesorul Kentaro Murakami de la Universitatea din Tokyo a analizat dietele zilnice și cazurile de depresie înregistrate în cazul a peste 6.500 de elevi și liceeni japonezi cu vârstele cuprinse între 12 și 15 ani.

În total, 23% dintre băieți și 31% dintre fete prezentau simptome de depresie, simțindu-se inutili, nefericiți și suferind de tulburări ale somnului.

Bazându-se pe chestionarele ce monitorizau dieta zilnică și ajustând factorii referitori la vârsta și nivelul de educație al părinților, cercetătorii japonezi au remarcat că băieții care consumau cele mai mari cantități de pește - care se încadrau în prima cincime a clasamentului în funcție de cantitatea consumată - prezentau un risc de depresie cu 27% mai mic, comparativ cu băieții care se încadrau în ultima cincime a acelui clasament.

Diferențe similare au fost remarcate atunci când cercetătorii au efectuat un clasament în funcție de concentrațiile de EPA și DHA din peștele consumat.

În schimb, oamenii de știință nu au identificat niciun efect al uleiului de pește asupra riscului de depresie în rândul adolescentelor.

Efectul diferit al uleiului de pește asupra băieților și fetelor este dificil de explicat, o posibilă cauză fiind aceea că femeile prezintă un risc genetic de depresie considerabil mai mare decât bărbații.absolutep0wer

Mesaje : 120
Data de înscriere : 11/04/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum