Luna se micsoreaza lent, ca un mar care se usuca

In jos

Luna se micsoreaza lent, ca un mar care se usuca

Mesaj  absolutep0wer la data de Sam Aug 21, 2010 10:56 am

Luna își reduce circumferința lent, la fel ca un măr care se usucă, au declarat specialiștii NASA, care explică această contracție prin răcirea internă a singurului satelit natural al Pământului.
Imaginile publicate, joi, în revista americană Science prezintă anumite modificări ale suprafeței Lunii, nedetectate până de curând, care indică faptul că circumferința lunară "s-a redus cu aproximativ 100 de metri în trecutul recent" - aproximativ un miliard de ani -, a declarat Thomas Watters de la National Air and Space Museum din Washington, principalul autor al studiului.
Concluziile sale au fost formulate pe baza fotografiilor realizate de camerele performante de la bordul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), o sondă spațială pe care NASA a plasat-o pe orbita lunară în iunie 2009.
Aceste fotografii indică existența unor pliuri ale suprafeței lunare. Este vorba despre "faliile inverse", care se găsesc în principal în regiunile montane cu altitudini medii, distribuite pe întreaga suprafață a Lunii. Aceste falii indică faptul că Luna se contractă, la fel cum o fac podurile din fier, iarna, din cauza frigului.
Aceste formațiuni geologice au fost deja fotografiate în apropiere de ecuatorul Lunii de către camerele panoramice utilizate în timpul misiunilor Apollo 15, 16 și 17, la începutul anilor 1970. Pe imaginile de înaltă definiție realizate de LRO apar alte 15 falii inverse, necunoscute în trecut.
Luna s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, în momentul apariției sistemului nostru solar. Circumferința ei la ecuator este de 10.920 de kilometri, de 3,7 ori mai mică decât cea a Terrei (40.000 de kilometri).
Luna se află la o distanță medie de 384.000 de kilometri față de Terra, de care se îndepărtează cu 3,8 centimetri pe an.
absolutep0wer

Mesaje : 120
Data de înscriere : 11/04/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum